designul interior si iluminatul

Fie ca ne relationam la un spatiu residential, un spatiu comercial sau la un spatiu public iluminarea are un rol  foarte important deoarece scoate in evidenta importantele elemente din acea incapere si creaza scenarii perfecte pentru paresoanele ce petrec timp in acel loc.

Expertii asigura faptul ca lumina este un element important care te ajuta sa traiesti frumos si armonios intr-o casa, deaoarece daca aceasta este bine gandita  ofera multa energie pozitiva, datorita jocurilor de lumini, a umbrelor create si purtate pe elemente de decor, mobilier sau pe elementele fixe ( pardoseala, pereti, tavane).

In acest articol am sa vorbesc despre tendintele de iluminare moderne , oferind exemple  utilizate in divese proiecte de design interior si arhitectura.

In primul rand lumina este de 3 tipuri:

LUMINA GENERALA – ofera o iluminare completa a unei incaperi

LUMINA AMBIENTALA – ofera o iluminare mai fina, o lumina discreta care  se foloseste pentru a da atmosfera unui spatiu sau pentru a face trecerea dintre doua incaperi.

LUMINA PUNCTUALA ( DE ACCENT ) – ofera o lumina directa, ce scoate in evidenta doar un anumit element din acea incapere.

Pe zi ce trece tehnologia  avanseaza tot mai tare fapt ce influenteaza mediul inconjurator. In design-ul de interior, daca ne raportam la casele moderne, observam tot mai des utilizarea liniilor continue de lumina  pentru conturarea spatiilor. Utilizarea liniei continue de lumina intr-un spatiu  este o tehnica foarte buna de a marca incaperea, de a reda estetica atractiva, fina si moderna. Un avantaj al acestei iluminari este faptul ca din lumina ambientala controlabila ea se poate transforma in lumina genarala si de accent, marcand unitar spatiul ( fie ca ne adresam la o casa moderna, o cladire de birouri, spital, hotel etc.).

Printr-o linie de lumina putem intelege fie corpuri de iluminat inglobate intr-un perete, fie scafe iluminate in tavan, fie corpuri de iluminat statice ce sa conduca lumina unitar.

In ceea ce priveste designul de interior in  ILUMINATUL REZIDENTIAL, dupa cum spuneam mai sus, este nevoie sa asiguram cele 3 tipuri de lumina pentru asigurarea unei atmosfere calde  in casa si pentru a oferi functionalitate si vizibilitate fiecarei incaperi.

Daca este sa ne raportam la secolul al XX-lea, atunci arhitectura de interior prezenta un blocaj din punct de vedere al iluminatului, deoarece in toate casele din acea perioada regasim  doar iluminatul general. Chiar si acum in secoul XXI se mai repeata aceasta greseala de proiectare, prin faptul ca in multe case cand intram vedem o singura sursa de lumina asigurata pe plafon.

Fiecare incapere trebuie trata separat ca si iluminare. Iluminatul reprezinta un obiectiv principal in designul de interior.

In designul de interior la o bucatarie va fi nevoie tot timpul de cele 3 surse de iluminare: iluminatul general care sa ajute la gatit, iluminatul ambiental combinat cu cel punctual pentru locul de luat masa situat in unele cazuri in bucatarie. Iluminatul de accent, chiar daca unele persoane nu se gandesc la acest aspect,ajuta mult la zona de lucru, zona de preparare din bucatarie.

In designul de interior la un dormitor avem nevoie de un iluminat general, dar cel mai mult de iluminatul ambiental. Lumina obscura ofera in acest spatiu caldura maxima si atmosfera intima cautata de orice persoana in locul in care doarme. Este o senzatie extraordinara sa mergi la somn condus de o lumina relaxanta.

Iluminarea caselor moderne la exterior

Scopul exemplelor  prezentate mai sus este de a face remarcate diverse spatii existente in casele moderne de azi prin modul de iluminare ( importata iluminatului in designul de interior), care probabil ca la prima vedere unele persoane ar zice ca nu este ceva special, insa ce trebuie luat in seama este modul in care toate aceste lampi au fost pozitionate. In fiecare imagine un anumit element este scos in evidenta, fie prin  lumina naturala, fie prin lumina artificiala. In Romania la ora actuala casele moderne si ce le clasice sufera de insuficient vitraj, in asa fel incat lumina artificiala este cea care joaca un rol major.

Casele moderne trebuiesc gandite in asa fel incat atata iluminatul interior cat si iluminatul exterior sa scoata in evidenta aceasta casa.

Daca ne plimbam pe o strada si trecem pe langa o casa, aceasta trebuie seara sa se remarce printr-un iluminat corespunzator.

De multe ori clientii lasa amenajarea de exterior a casei pe ultimul loc, insa nu este o procedura buna. Chiar daca este vorba de exterior, acesta cere la fel de multa munca si investitie ca si interiorul. Asa cum multi consiera ca haina pe un om trebuie sa fie asortata si sa arate bine pentru a scoate in valoare interiorul persoanei, asa se pune problema si la  partea de exterior a casei. Daca interiorul arata impecabil, de ce sa nu arate si exteriorul? Din pacate in Romania la ora actuala  majoritatea caselor moderne sau clasice pe exterior sunt lasate de izbeliste, iar la interior se investeste.

Un iluminat corect pentru exterior face o casa mai frumoasa decat este. Cel mai important este ca un specialist sa se ocupe de acest aspect, deoarece asigurarea unui iluminat corect nu presupune doar alegerea lampii in sine.

Trebuie tinut cont de  caile de acces principale spre interiorul casei, zonele de circulatie ale curtii, marcajul unor eventuale trepte, vegetatia propusa, cat de inalta va ca creste vegetatia, accesul auto, eventuala delimitari efectuale prin puncte luminoase, etc. Acestea sunt doar cativa factori care ar trebui luati in calcul in momentul in care o persoana se gandeste la ceea ce inseamna amenjare de exterior.

Pe langa munca arhitectului ce se ocupa de partea estetica, trebuie luata in calcul si munca unui electrician, care are rolul de a realiza anumite calcule si de a realiza simulari ale luminii propuse ( pe fatada sau pe partea de gradina) pentru a vedea daca exista sau nu suficienta lumina.

Multe persoane nu iau in calcul aceste probleme, fapt pentru care multe din casele moderne sau clasice cu potential maxim in estetica raman neremarcate.

Daca  vorbim despre corpuri de iluminat in sine, noua tehnologie  la acest capitol duce pe piata  corpurile de iluminat cu leduri. Pretul acesta este intr-adevar mai mare decat al unui corp de iluminat comun ( fapt pentru care lumea din jur cam ocoleste aceste corpuri de iluminat) insa ceea ce trebuie luat in calcul este durata de viata a acestora ( este mai mare ca a lampilor comune), consumul de energie mult mai scazut si latura estetica. Tot ceea ce insemna LED insemna avantaj chiar daca implica  niste costuri case pe termen scurt sunt amortizate. Designul de interior al viitoarului inseamna LED.

Designul unui corp de iluminat reprezinta in sine un obiect de decor care daca este corect pozitionat, bine ales si emana o lumina placuta este elementul decorativ cel mai important dintr-o incapere, deoarece el creaza atmosfera.

Daca este sa ne raportam la tendintele anului 2014 pentru iluminatul caselor moderne, dupa cum am precizat si la inceputul articolului, elementul principal ar fi linia luminoasa ce ofera continuitate intr-o casa, anume un design de interior unitar si curat.

Se vor folosi forme simple si curate , rectangulare sau rotunde, insotite de o cromatica frumoasa care sa evindentieze frumos  corpurile din jur , dar in sine lampile sa se faca  remarcate.

Ca si concluzie pentru acest articol raportat la iluminarea caselor moderne ar fi ca  alegerea si pozitionarea corpurilor de iluminat la o casa este foarte importanta. Trebuie gasit un design cu o geometrie curata  a corpului de iluminat,  indiferent pentru la tip de iluminare  ne adresam.