design interior – spatiile mici

sursa imagini: http://www.idesignarch.com/small-studio-apartment-design-in-new-york/

De foarte multe ori in domeniul proiectarii designului de interior, spatiile  mici reprezinta o adevarata provocare pentru arhitecti in gasirea unor solutii facile, practice si estetice de punere in opera. Un spatiu mic, restrans, inghesuit si fara suficienta lumina inseamna restrictii maxime impuse in abordarea unui proiect.

Aceste restrictii  de cele mai multe ori reprezinta rezultatul unor solutii foarte ingenioase si de maxim succes pe care arhitectii reusesc sa le puna scoata in valoare.

In acest articol am sa punctez cateva elemente cheie la nivel general ce vor putea scoate in valoare un spatiu mic, astfel incat la final sa obtinem un proiect de design interior prietenos si reusit.

Sa presupunem ca avem un apartament de  aproximativ 40-45mp, organizat open space ( se cam poarta din ceea ce ofera piata imobiliara), astfel incat trebuie sa gasim o solutie ca o familie sa poata locui in acel spatiu.

Intr-o prima faza trebuie gandita o defragmentare a spatiului, noi o numim RECOMPARTIMENTAREA spatiului cu elemente cat mai fine care sa nu dea seazatia de ingradire. Deja am scos in evidenta un  element cheie care ne ajuta sa mobilam ulterior spatiul. De regula ideal este folosirea PARAVANE SEMITRANSPARENTE, pereti de sticla – NU pereti de gipscarton cum se utilizeaza in mod frecvent.

Ulterior vor veni FINISAJELE : de multe ori cand intr-un proiect propun albul, urmatoarele vorbe ale clientului sunt: “Alb? Ca la spital?” Sa nu uitam ca exista mai multe tonalitati ce pot fi oferite albului, fapt prin care un spatiu poate fi schimbat. ALBUL da senzatia de unitate, curatenie si  uniformitate. Bineinteles  albul poate fi intrerupt la randul lui de cate un accent de culoare sau TEXTURA.

LUMINA – cel mai important factor in identitatea unui design de interior – ideal sa fie naturala, insa in cazul in care nu este posibil 100% acest lucru asigurarea unei ILUMINARI ARTIFICIALE corespunzatoare: este foarte important ce corpuri de iluminat se achiztioneaza pentru a pune in valoare spatiul. Cand ii aud pe unii cum achizioneaza corpurile de iluminat, fara sa se gandeasca putin la eficienta, ergonomie, designul acestuia, achizitie realizata de parca s-ar afla la piata , simt ca incepe sa cada cerul.

MOBILIERUL  deschis la culoare asigura un design curat si ordonat. Sa nu uitam ca designul de interior include si  disciplina proiectarii mobilierului. Un arhitect influenteaza foarte mult un proiect de design interior reusit in momentul in care personalizeaza spatiul cu un mobilier bine gandit, subliniind liniile unui design reusit printr-o compozitie de volume reusite.